Coevorden
bekijk online
Nieuwsbrief november 2022

Een roerig najaar

Beste lezer,

De maand oktober stond in het teken van de de aflopende zomer. De herfst is nu - ondanks de opmerkelijk hoge temperaturen - écht begonnen. De stamppotten mogen weer op tafel. Het najaar is niet alleen zichtbaar in onze tuinen, maar ook te merken aan de verhoogde corona-cijfers. Het blijft dus oppassen geblazen. Ook was er in de afgelopen maand volop aandacht voor onze natuur. Het rapport van de nationale 'trouble-shooter' de heer Remkes wees nog eens nadrukkelijk naar de noodzaak om maatregelen voor onze bodem- en watergesteldheid, onze directe leefomgeving dus. Laten we hopen dat nu op korte termijn de juiste beslissingen worden genomen. Aan de tuinliefhebbers zal het niet liggen, want wij kennen de waarde van een gezonde flora en fauna. Het belang van het klimaatthema werd ook nog eens onderstreept tijdens onze landelijke besturendag op 8 oktober, in het slotweekend van de Floriade in Almere. Verder stond oktober in het teken van een probleem waar we ook allemaal mee te maken hebben: de sterk gestegen energieprijzen. Vanuit de groene beroepsgroep weet Royal FloraHolland, 's werelds grootste bloemenveiling, te melden dat er wordt gerekend op een terugval van zo'n 40 (!) procent in bloemen- en plantenproductie bij Nederlandse kwekers. Dat komt doordat bedrijven in de branche door de hoge energieprijzen failliet gaan of vrijwillig stoppen. Kortom: we leven in een roerige wereld, waarin velen het lastig hebben. We wensen iedereen die het nodig heeft sterkte toe.

Het bestuur

Onze agenda

De volgende activiteiten staan gepland:

  • 7 november - lezing Piet Boersma over Nederlandse tuinen
  • 17 december - Kerstworkshop o.l.v. Petra Zwart
  • 9 januari - lezing Gerard van Buiten over efficiënte vaste planten

 

Al onze activiteiten zijn ook terug te vinden op onze website: https://coevorden.groei.nl/home/

 

Lezing maandag 7 november - Nederlandse Tuinen

Op deze maandagavond zal Piet Boersma ons tuinen uit geheel Nederland laten zien. Aan bod komen o.a. prairietuinen, cottage-tuinen, boerderijtuinen, Japanse en rotstuinen. Ook kijken we naar bekende tuinen als Mien Ruys, Ada Hofman, Keukenhof en de Rhulenhof. Om de diversiteit nog verder te vergroten komen na de pauze de Zeeuwse tuinen aan de beurt. Deze zijn vooral bekend vanwege hun gevarieerde borders en prachtige combinaties. De presentatie geeft een goede indruk van diverse Nederlandse tuinen en de planten die hierin voorkomen.

Locatie: Boerhoorn in Dalerveen - aanvang 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

In de pauze houden we onze traditionele verloting.

Entree leden: gratis. Niet-leden betalen € 3,-.

 

Kerstworkshop - zaterdag 17 december

Hoewel het buiten nog steeds erg warm is voor de tijd van het jaar, beginnen al wel de voorbereidingen voor de kerstworkshop. Voor je het weet staat de decembermaand weer voor de deur en langzamerhand zien we de kerstlampjes en -versieringen verschijnen. Tijd om creatief aan de slag te gaan!

Zin in een gezellige en creatieve workshop? Petra Zwart uit Dalen gaat op zaterdag 17 december weer een kerstworkshop voor ons verzorgen. We gaan samen een langwerpig kerststuk maken. Zelf mee te nemen: een snoeischaar, draadtang, mesje en eventueel kerstlampjes op batterijen. Voor de overige materialen wordt gezorgd.

Opgeven kan op de lezing-avond van 7 november a.s. óf uiterlijk tot 3 december via e-mail bij ons bestuurslid Claudia Schipper: claudia.schipper@camschip.nl

  • Locatie: Boerhoorn Dalerveen
  • Aanvang: 9.30 uur 
  • Deelnamekosten: € 25,00 voor leden, niet-leden betalen € 27,50.

Themabijeenkomst voor de Drentse besturen

Zaterdag 1 oktober organiseerde G&B Meppel een themabijeenkomst in de Fruithof in Frederiksoord. Hiervoor waren alle bestuurders van het rayon Drenthe uitgenodigd. Naast het inhoudelijke deel van het programma is het altijd nuttig om weer eens contact te hebben met de collega's van de verschillende afdelingen en elkaars ervaringen te delen.

Eerst was er een inleiding van Peter van 't Rood over de voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord, waarvan Peter directeur is geweest. Vervolgens werden we meegenomen in de geschiedenis en actualiteit van de Fruithof. Hier wordt een collectie van meer dan 550 verschillende fruitrassen beheerd, waarvan ongeveer de helft de erfgoedstatus 'urgent' heeft. Dit betekent dat het behoud ervan dringend of hoognodig is. Tijdens de rondleiding door de boomgaard konden we kennismaken met het verwerken van de appeloogst tot cider. Afsluitend konden we genieten van een ciderproeverij met hapjes. Kortom: een geslaagde middag.

Bij de Fruithof worden ook diverse cursussen aangeboden, zoals snoeien, enten en cider maken. Voor de geïnteresseerden: www.fruithof-frederiksoord.nl

 

Landelijke Besturendag

Op zaterdag 8 oktober waren alle bestuurders van G&B uitgenodigd voor de landelijke Besturendag. De locatie was ditmaal de Floriade in Almere. Namens onze afdeling waren Claudia en Albert aanwezig. 's Ochtends was er een inhoudelijk programma, waarin we o.a. werden meegenomen in de geschiedenis van onze jubilerende vereniging. Daarnaast was er aandacht voor alle 'G&B 150 jaar'-activiteiten van dit jaar, waar een speciale werkgroep voor in het leven was geroepen. Omdat de Floriade in dit weekend voor het laatst was geopend werden alle vrijwilligers bedankt voor hun bijdrage aan dit evenement. Veel bloemen en terecht applaus dus.

Na de lunch was er gelegenheid om een begeleide rondwandeling te maken over het uitgestrekte park. We kennen natuurlijk de verhalen over de tegenvallende bezoekersaantallen en de financiële tekorten van dit project. Maar tijdens onze aanwezigheid was het 'last minute' gezellig druk en lagen de tuinen er prima verzorgd en zonnig bij. 

Najaars Plantenruilbeurs - een korte terugblik

Zaterdag 15 oktober hebben we onze traditionele plantenruilbeurs gehouden. Het was een mooie herfstochtend, waarop een grote groep enthousiaste leden van heinde en verre aan kwam rijden, met goed gevulde kofferbakken en wagentjes. Onze gastvrouw Diny Fink had gezorgd voor een warm welkom, met koffie/thee en wat lekkers er bij. Als dank kreeg zij een set van onze jubileum-bollen aangeboden: de Tulipa 'Groei & Bloei 150'. Hiermee werd de basis gelegd voor een gezellig samenzijn. Om exact 10.00 uur stond iedereen in de startblokken om zijn/haar eigen borders te verrijken met de aangeboden ruilplanten. De keuze was reuze. Na afloop keerden allen tevreden huiswaarts, om vervolgens daar weer aan de slag te gaan met de spade en gieter.       

Rabo Clubsupport

Ook dit jaar hebben we weer meegedaan met de actie van onze huisbankier: Rabo Clubsupport. Graag bedanken we al onze leden die hun Rabo-stem op onze vereniging hebben uitgebracht. De penningmeester is blij met de opbrengst van € 154,56, waar we weer een goede besteding voor gaan vinden.

Groen Allerlei

Het duurt nog even, maar toch willen we de datum alvast noemen: van 24 tot en met 27 mei 2023 wordt de Gardenista gehouden. Dit eigen G&B groenfestival vindt opnieuw plaats op landgoed Den Alerdinck in Laag Zuthem. In de aanloop naar en tijdens dit evenement zijn er vele vrijwilligers nodig om het te laten slagen. Heb je belangstelling, neem dan contact op met Albert Breman, mail: albertbreman@icloud.com. Je krijgt dan een overzicht toegestuurd van de vacatures, met een beschrijving. Alle vrijwilligers krijgen een dagvergoeding én een onvergetelijke ervaring.   

Herfst

Een ingezonden foto van Aaltje Renting, die laat zien dat een hortensia in herfsttooi nog veel kleur brengt in de tuin.

Spreuk van de maand

De dag die aan St. Caecila is gewijd, is de maatstaf voor de wintertijd.

De heilige maagd en martelares Caecila leefde in de 2de of 3de eeuw in Rome. Sinds de late middeleeuwen is zij de patrones van muzikanten, kerkmusici, zangkoren, organisten en orgelbouwers. Haar feestdag is op 22 november.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren. Denkt u bij uw aankopen dan ook aan deze lokale partners: