Coevorden
bekijk online
Nieuwsbrief juni 2023

Ik heb er zininin ...

Beste leden en lezers van deze Nieuwsbrief van Groei & Bloei afdeling Coevorden en omgeving,

De zomermaanden zijn bij uitstek geschikt om er op uit te trekken. Op de TV is regelmatig een klein brillend meisje te zien, in een reclame van een touroperator. Zij heeft er zininin ... :-). Een mooi motto voor de komende tijd. De reislustigen van onze vereniging hoeven hiervoor niet per se ver weg, want ook dichtbij valt er volop te genieten. Bijvoorbeeld: het landelijk Open Tuinen weekend staat voor de deur, dé gelegenheid om sfeer te proeven in de vele fraaie en gastvrije privé-tuinen die onze vereniging rijk is. Andere tips voor een dagje uit vindt u in onze agenda. Ook hebben we een nieuw initiatief: het Midzomeravond Tuincafé, dat we deze maand van harte bij u aanbevelen. Verderop in deze nieuwsbrief leest u er meer over.

We wensen u mooie zomermaanden toe en geniet, net als dat aardige reclame-meisje.

Het bestuur  

Onze agenda

De volgende activiteiten staan voor de komende tijd gepland: 

  • 17/18 juni - Landelijk G&B open tuinen weekend
  • 24 juni - busreis, dagtocht met een gevarieerd programma
  • 26 juni - Midzomeravond Tuincafé
  • 8/9 juli - Open Tuinen Carrousel Assen, Beilen en Roden
  • 12/13 augustus - Open Tuinen Carrousel Coevorden en Emmen
  • 25 augustus - tuinenexcursie naar Olst

Al onze activiteiten zijn ook terug te vinden op onze website: https://coevorden.groei.nl/home/

Landelijke Open Tuinen weekend

In het weekend van 17 en 18 juni zijn er in het hele land weer vele tuinen geopend. Voor de tuinen in de provincie Drenthe kunt u de volgende link raadplegen: www.opentuinencarrouseldrenthe.nl. Hier vindt u ook de tuinen die in juli en augustus geopend zijn in het kader van de provinciale Carrousel. Maak gebruik van deze prima mogelijkheid om eens bij die tuinen 'achter de heg' te kijken. Bij deze bent u van harte uitgenodigd om te genieten van de geboden gastvrijheid.

Midzomeravond Tuincafé - wees welkom!

Het leek ons als bestuur een goed idee om in de lange zomerperiode een gezamenlijke ontmoetingsavond te organiseren. Tijdens het lezingenseizoen is er maandelijks de mogelijkheid om elkaar te zien en te spreken. Maar om de periode tot het nieuwe seizoen te overbruggen hebben we nagedacht over een nieuw initiatief. We hebben het Midzomeravond Tuincafé genoemd. Alle leden en partners van onze vereniging zijn van harte welkom om elkaar te ontmoeten op een fraaie locatie en, onder het genot van een bakje koffie/thee of een drankje, te genieten van een mooie tuin. Er is geen programma, gezelligheid staat voorop.

We hebben voor deze eerste versie de familie Van der Pouw Kraan bereid gevonden om ons te ontvangen. Hun prachtige tuin zullen we voor de laatste keer kunnen bewonderen, want dit najaar zullen Peter en Greet deze stek verlaten. Kortom: een extra reden om - voor het laatst - een bezoek te brengen aan de Trekkenweg in Veenoord.

  • datum: maandag 26 juni
  • locatie: Trekkenweg 13 in Veenoord   
  • u bent welkom vanaf 19.30 uur

In verband met de organisatie is het fijn dat u tevoren (tot uiterlijk 22 juni) meldt dat u komt en met hoeveel personen: info@coevorden.groei.nl.

Graag tot de 26e juni!

Het bestuur

Excursie 2 juni - een kort verslag

Vorige week vrijdagmiddag hadden 16 tuinliefhebbers zich gemeld aan de Spoorsingel in Coevorden, om samen een gezellige middag te beleven. Jetske en Jan hadden weer twee fraaie tuinen uitgezocht, ditmaal in Havelte en IJhorst. Hier viel volop te genieten, mede door het fraaie weer. Volop inspiratie keerde iedereen weer huiswaarts, met dank aan onze reiscommissie.    

Het Groei & Bloei Tienpuntenplan: klimaatvriendelijk tuinieren

Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.

1. De bodem is de basis

Schimmels, bacteriën en andere bodemdiertjes zorgen voor een gezonde bodem. Planten krijgen daarin een goede start en zijn weerbaarder tegen ziektes. Koester de bodem; knip planten in het najaar niet af, maar laat ze staan tot het voorjaar. Laat ook afgevallen blad zoveel mogelijk liggen (maar niet in de vijver of op het gazon) zodat het rustig kan verteren.

2. Maak je eigen compost

In de natuur worden alle afgevallen bladeren en plantenresten gerecycled. Dit kun je ook in je eigen tuin doen door het tuinafval te composteren.

3. Zorg voor minder tegels in de tuin

Tegel eruit, Plant erin! Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer en tempert de temperatuur in de stad. Insecten, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven wordt beter en mensen voelen zich prettiger en gezonder.

4. Plant een (extra) boom

Bomen zorgen voor schaduw en afkoeling en nemen CO2 op. Heb je zelf al voldoende bomen in de tuin? Geef dan eens een boom als origineel cadeau.

5. Wees spaarzaam met water

Water wordt een steeds kostbaarder goed. Gebruik het dus spaarzaam in de tuin. Vang zoveel mogelijk regenwater op en kies voor planten die aangepast zijn aan de groeiomstandigheden in jouw tuin. De juiste plant op de juiste plaats!

6. Zorg voor voldoende variatie in de tuinbeplanting

Plant struiken, bomen, vaste planten en eenjarigen die veel nectar produceren en laat ook een hoekje in de tuin verwilderen.

7. Bekijk het gazon anders

Maai eens wat minder vaak en/of vorm een deel om tot bloemenweide. Je zult zien dat er van alles gaat groeien en dat is beter voor de biodiversiteit.

8. Beperk het gebruik van turf

In tuinturf, tuinaarde en potgrond zit turf. Turf wordt gewonnen uit veengebieden en deze verdwijnen in rap tempo. Winning van turf stimuleert klimaatverandering door extra broeikasgassen in de atmosfeer te brengen die voorheen goed opgeslagen lagen. Bovendien gaat het ten koste van de biodiversiteit doordat er belangrijke habitats worden vernietigd. Met een beetje goede wil vind je alternatieven in de markt.

9. Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme varianten

Doe dit alleen als je echt niet zonder deze apparaten kunt; met de hand snoeien, wieden en harken is natuurvriendelijker.

10. Vermijd bestrijdingsmiddelen

Heel wat insecticiden en pesticiden zijn al verboden. Gebruik uitsluitend (selectief werkende) biologische producten. Gebruik ze alleen als het écht nodig is. In de natuur is ook niet alles perfect! Zorg je voor een gezonde bodem en zet je de juiste plant op de juiste plaats, dan is de kans op ziektes ook kleiner!

      

Het Groei & Bloei Tienpuntenplan is een initiatief van Groei & Bloei, Postbus 485, 2700 AL Zoetermeer - www.groei.nl

Groen Allerlei

Spreuk van de maand

In juni te veel regen in de nok, schaadt de bij en de bonenstok.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren. Denkt u bij uw aankopen dan ook aan deze lokale partners: