Coevorden
bekijk online
Nieuwsbrief december 2021

Richting einde jaar ...

Beste lezer,

Na de lezing in oktober, was ook de opkomst in november weer uitstekend te noemen. De meeste vaste bezoekers wisten de weg weer te vinden naar De Boerhoorn. Fijn! Laten we hopen dat de Corona-maatregelen het ook weer mogelijk maken om in januari ons lezingen-programma ongehinderd voort te zetten. Op z'n Duits: 'wir drücken die Daumen'. Voordat we opstomen naar de kerstdagen, kunnen de liefhebbers alvast in de sfeer komen bij de kerstworkshop op zaterdag 18 december. Opgaaf is nog mogelijk, zie verderop in deze Nieuwsbrief.

En zo komt langzamerhand opnieuw een bijzonder jaar ten einde. Met vallen en opstaan proberen we terrein te winnen in de strijd tegen een hardnekkig virus, dat ons 'gewone' leven zo in de weg staat. Daarbij kijken velen met zorg naar de toenemende polarisering in onze maatschappij, waardoor verhoudingen soms zo op scherp komen te staan. Gelukkig blijft er een basisbehoefte om onze sociale verbanden te koesteren. Mensen zijn mensen nodig, en dat verbindt. Ook onze eigen vereniging hoopt daar - op zijn eigen, bescheiden wijze - een rol in te blijven spelen. Graag willen we een verzameling van mensen zijn, die hun passie willen delen en het samen beleven. 'Tuinieren: het geeft afleiding en veel plezier'. Laten we met deze vaststelling een aanloop maken naar het einde van dit jaar. Alvast fijne feestdagen toewenst!              

Het bestuur.

 

Agenda

De volgende activiteiten staan gepland: 

  • 18 december - kerstworkshop van Petra Zwart 
  • 3 januari - lezing Hans van Wieren, met als thema: balkontuinen 'anno nu'
  • 7 februari - jaarvergadering, met aansluitend een lezing over bijen

 

Al onze activiteiten (inclusief alle lezingen) zijn ook terug te vinden op onze website: https://coevorden.groei.nl/home/

 

Kerstworkshop

Petra Zwart uit Dalen gaat op zaterdag 18 december weer een kerstworkshop voor ons verzorgen. Belangstellenden kunnen creatief aan de slag om op deze zaterdagochtend een eigen decorstuk te maken, passend bij de kerst-/eindejaarsperiode.

Opgeven kan nog tot uiterlijk 10 december via e-mail bij ons bestuurslid Claudia Schipper: claudia.schipper@camschip.nl

  • Locatie: Boerhoorn Dalerveen
  • Aanvang: 9.30 uur 
  • Deelnamekosten: € 22 voor leden, niet-leden betalen € 25

Zelf mee te nemen: draadtangetje / snoeischaar en scherp mesje 

Afscheid van Luci

Tijdens onze bijeenkomst op 1 november j.l. namen we - met enig uitstel - afscheid van Luci Oosting, als oud-voorzitter van onze vereniging. Er waren namens het bestuur welverdiende woorden, een bloemetje en een warm applaus van alle aanwezigen. Luci, nogmaals onze dank!

Lezing maandag 3 januari: ​​​​​​​Hans van Wieren over 'Balkontuinen anno nu'

In 'Balkontuinen anno nu' gaan we kijken naar het opvullen van balkons met planten, struiken en bomen. In een maatschappij waarin we gemiddeld steeds ouder worden, zien we dat steeds meer mensen verhuizen naar een appartement mét balkon. In deze boeiende lezing laat Hans van Wieren ons - met vele mooie foto's - zien hoe je een balkon geheel naar eigen wens kunt inrichten. Een balkon kan daarmee zelfs worden ingericht als een volwaardige tuin!    

Locatie: Boerhoorn in Dalerveen - aanvang 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur - alleen via de vooringang).

In de pauze houden we onze traditionele verloting.

 

Belangrijk: vanuit de actuele regelgeving dient iedere bezoeker een van de volgende coronabewijzen te kunnen tonen:

  • een vaccinatiebewijs (CoronaCheck app of vaccinatiebewijs)
  • herstelbewijs
  • negatieve testuitslag (max 24 uur oud)

    

Tuin van de maand

Ditmaal nemen we een kijkje in de fraaie tuin van Diny Fink in Stieltjeskanaal. 

Aan de Schansweg 7 in Stieltjeskanaal staat een rustieke woonboerderij, direct naast het unieke natuurgebied 'Schans de Katshaar'. Deze locatie is inmiddels ook het vaste adres voor de plantenruilbeurzen van onze vereniging. Liefde voor het tuinieren ervaar je direct als je het erf van Diny betreedt. Het eerste wat opvalt is de grote collectie van Brugmansia's. En deze kunnen alleen zo groot worden en zo rijkelijk bloeien als er veel tijd en aandacht in wordt gestopt. Als je verder loopt ervaar je de landelijke sfeer, gekoppeld aan een zorgvuldig aangelegde tuin, die de woning omarmt en daarmee beschutting biedt. Met veel oog voor detail zijn er mooie doorkijkjes en verrassende hoekjes, die uitnodigen tot een rondwandeling. Gevarieerde borders zorgen voor een informele sfeer en een verscheidenheid aan herfstkleuren. Het is een bijzondere tuin, waar de eigenaresse trots op kan zijn.     

 

Spreuk van de maand

Is december veranderlijk en zacht, dan blijft de winter zonder kracht. Maar blaast de noorderwind tijdens de decembermaan, dan houdt de winter vier maanden aan.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Deze nieuwsbrief wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren. Denkt u bij uw aankopen dan ook aan deze lokale partners: