Coevorden

Landelijk Open Tuinen weekend

Deelnemende tuinen:

 

    15-jun16-jun
1Roy Hofstede  Peelstraat 70  EricaXX
2Trijnie HofstedePeelstraat 65EricaXX
4Claudia Schipper Schimmelarij 3HolslootXX
5Arjen FaberSchimmelarij 2 HolslootXX
6Rinus Eising en Carla de VreedeBovenkruier 5DalenXX
7Tine en Harry BosmanParallelweg 46 De KrimXX
8Jetske en Henk KelderPosthoornweg 28 De KrimXX
9Ron VarwijkPosthoornweg 20 De KrimXX
11Claudia Boon  (alleen op ZATERDAG)Dorpsstraat 2 GeesXgesloten
12Agnes Tienstra  Brinken 1B MeppenXX
13Luci Oosting  Middendorp 13SchoonebeekXX

 

 

Tuinnummer 1              Roy Hofstede

 

De tuin en kwekerij liggen in buurtschap ‘Het Amsterdamscheveld’ bij Erica. In de voortuin valt meteen de rotsheuvel op. Hier bloeien de daglelies, alliums en hosta’s uitbundig. Van de rotsheuvel loopt een waterval naar de grote vijver naast het huis. Bij de vijver ligt de tropische tuin met bananen, cactussen en andere tropische planten. Achter het huis ligt de grote moestuin met daarin vergeten groenten zoals aardpeer, palmkool en oerprei. Hier is ook plek voor kippen, konijnen, cavia’s en geiten.  De kwekerij bevindt zich achter de moestuin. Het Amsterdamscheveld is een kleinschalige kwekerij met een ambachtelijke werkwijze. Dit betekent dat de (meeste) planten vanuit zaad worden opgekweekt. De planten groeien hier buiten en in onverwarmde kassen. Het assortiment varieert van tropische planten en winterharde cactussen tot planten uit bloembollen. Kinderen zijn van harte welkom; er is een speelhoek in de kas.  www.hetamsterdamscheveld.nl 

 

Tuinnummer 2           Trijnie Hofstede

 

Voor de woning een heidetuin van 600 m2 aan de zuidkant overgaand in een bosperceel met schaduwplanten. Naast de woning een rotstuin met waterloop van 10 m. Deze rotstuin loopt geleidelijk over in een vijver van 200 m2 met aansluitend een terras met tuinpaviljoen. Achter het huis een gazon met terrasoverkapping en een kikkerpoel/vennetje. Verder nog een groentetuin, groentekas, overwinteringskas met exotische planten, hoogstam boomgaard, klein fruit en een kerstbomenperceel. De totale oppervlakte bedraagt circa 10.000 m2.

 

Tuinnummer 4              Claudia Schipper

 

Tuin bij ontwerp bureau Groene Vingers Advies. Rondom een verbouwd keuterboerderijtje ligt een kleurrijke tuin. De bomen in deze weidse tuin zijn nog klein maar de bloemrijke borders ogen zeker al volwassen. Slingerende graspaden leiden u langs deze borders naar de vijver en kweekhoek met bescheiden plantenverkoop. De tuin wordt met name gebruikt om te experimenteren met beplantingen. Hoe gedragen ze zich; vallen ze snel om, breiden ze sterk uit, hoe zien ze er uit in de winter, hebben ze een toegevoegde waarde voor insecten en vogels? Inmiddels hebben de insecten, vogels en kikkers de weg naar deze tuin  gevonden, maar we verheugen ons natuurlijk ook op uw bezoek! www.groenevingersadvies.nl

 

Tuinnummer 5              Arjen Faber

 

Tuin bij ecologisch hoveniersbedrijf Groen Licht. Op een perceel van ongeveer 1800m2 is een natuurlijke tuin aangelegd welke voortdurend in ontwikkeling is. Er zijn grote borders met voorjaars- en zomerbloeiers maar ook schaduwborders met bosplanten.  Er wordt gewerkt met kleine groepjes vaste planten en siergrassen die op meerdere plekken terugkomen. In het najaar van 2022 is een kleine bloemenweide met inheemse planten aangelegd en in een ander deel van de tuin is midden in het gazon d.m.v. stapelmuren een verhoogde border met een natuurlijke vijver aangelegd. Ook is begin 2023 begonnen met de aanleg van een natuurlijke moestuin waarbij volgens principes van de permacultuur wordt gewerkt.

 

Tuinnummer 6              Rienus Eising en Carla de Vreede

        

De tuin ligt in aan de rand van een woonwijk en is 25 jaar oud. Op een perceel van ca 400 m2 is een kleine oosterse tuin gecreëerd met bonsai, hosta’s en acers. In het voorjaar bloeien de rododendrons en azalea’s. Centraal ligt een vijver met aansluitend een terras. De verkleuring van de ginkgo in het najaar is een lust voor het oog.

 

Tuinnummer 7              Fam. Bosman

 

Onze overzichtelijke, bloemrijke tuin ligt om een herenhuis uit 1940. Er is gezocht naar een goede verhouding tussen gras, borders en de paden naar het huis. De omhaagde moestuin nodigt uit om een kijkje in te nemen. Gestreefd is om het hele jaar door in elke border iets te laten bloeien. De zijborders zijn in pasteltinten gehouden, de westborder spettert vooral in het najaar met veel geel, oranje en rood. De poel die is aangelegd om wateroverlast in de tuin te verminderen doet zijn werk en is inmiddels prachtig begroeid. De ontwerpen voor de tuin bedenken we zelf, we hebben een hovenier die alles voor ons op tekening zet en realiseert. Daarnaast verrast de tuin hier en daar met ‘kunst’ die o.m. gemaakt is door Harry zelf. De beste omschrijving is een ‘plezier in het tuinieren tuin’ waarin we heel veel vrije uren doorbrengen.

 

Tuinnummer 8              Jetske en Henk Kelder

 

 Liefhebberstuin van 2000 m2 met grote variatie aan planten, bomen en struiken. Weelderige borders omzomen het gazon. Ook diverse zitjes, een grote vijver, een moestuin en doorkijkjes naar het landschap. In 2018 is het tuinhuisje, met daarin leuke verzamelingen, vervangen. Voor de schuur is een nieuw stuk tuin aangelegd. www.vechtdal-tuinen.nl

 

Tuinnummer 9              Ron en Aly Varwijk          

 

 In 1993 hebben wij om een deel ons perceel van + 7200m2 een bossingel aangeplant met veel bes dragende struiken en bomen. Ook is er toen een natuurvijver gegraven van 25x35m. In 2000 zijn wij begonnen met het aanleggen van tuinvakken rondom de woning. De achtertuin met groot terras met 10 moerbei dakbomen is in 2001 aangelegd met bloemborders rondom het terras. Begin 2023 hebben wij een deel (ca.800 m2) heringericht. De zogeheten bijenboog bloeit van januari t/m december; dit alles voor de inheemse bijen en vlinders. Begin dit voorjaar is de vijver opnieuw beplant met diverse wilgensoorten. Ongeveer 11.000 bloembollen zijn de grond in gegaan, meest voorjaars-verwilderingsbollen. Inheemse zaden zijn gezaaid. Dit belooft een mooie stuifmeelrijke snoepwinkel voor bijen en vlinders te worden vanaf februari t/m juni. Daarna is er voldoende eten te halen in de rest van de tuin. We verkopen honing van onze eigen zachtaardige honingbijen. 

 

Tuinnummer 10            Jantinus Westerhof

Daar ik niet alleen in mijn eigen tuin werk maar ook in andere tuinen, wil ik graag zo weinig mogelijk werk in de tuin doen (eigenlijk de natuur zo veel mogelijk haar werk te laten doen). Dit is een leerproces van jaren. Daarnaast wil ik ook graag in alle rust van de tuin genieten en daar ook tijd voor hebben. Vandaar dat ik steeds minder gazon in de tuin heb en steeds meer (vaste) planten en heesters. Ook vind ik het leuk dat een tuin spannend blijft, dus veel zitjes en min of meer verborgen hoekjes. Het is geen strakke tuin maar wel het hele jaar interessant om te zien. En ja, ook kromme bomen verdienen een plekje.De laatste jaren zijn er wat bouwwerken verrezen in en rond de tuin, zo veel mogelijk gebouwd met natuurlijke materialen wat ook weer een natuurlijk karakter geeft. Mocht u onze tuin willen bezoeken tijdens de open dag dan is er de mogelijkheid om iets te nuttigen (er zijn genoeg zitplaatsen om even rustig te genieten). In de tuin staan een aantal wat bijzondere bomen/heesters ieder met hun eigen verhaal. Heb ik uw nieuwsgierigheid geprikkeld kom gerust aan. 

 

Tuinnummer 11            Claudia Boon    

 

Bij Miss TuinBoon hebben we een winkel en een pluktuin. Wij liggen aan de rand van het authentieke dorp Gees met vele karakteristieke Saksische boerderijen.  Wij telen onze bloemen in het ritme van de seizoenen. Alles onbespoten en met veel aandacht voor de bodem. Beleef het seizoen van dichtbij en kom zelf je bloemen plukken bij Miss TuinBoon. Rondstruinen tussen de bloemen op de Miss TuinBoon akker is een ware beleving. Het is als rondlopen in een snoepwinkel! Zelf je bloemen kiezen tussen de rond zoemende bijen en met een vrolijk boeket naar huis. Ook voor kinderen hebben we knipschaartjes. De ervaring leert dat ook zij het heel leuk vinden! En zijn ze er flauw van dan is er een speelveld. Wil je zelf aan de slag met je eigen bloementuin? Of ben je op zoek naar inspiratie? In onze winkel vind je zaden, pootgoed, potgrond en nog veel meer. En natuurlijk staan we je graag bij met deskundig advies.

 

Tuinnummer 12            Agnes Tienstra

 

Samen met mijn man wonen wij al 30 jaar in het mooie dorp Meppen. Eerst in de boerderij aan Brinken 1, waar ik 15 jaar een Theeschenkerij heb gerund. Nu wonen wij alweer twee jaar aan de Brinken 1B. Dit was eerst de schuur van onze paarden en de tuin was de bak waar ik met de paarden in reed. Nu zijn wij bezig om van de bak een mooie tuin te maken. Galerie-Beeldentuin Agnes Tienstra

 

 

Tuinnummer 13            Luci Oosting

 

Onze liefhebberstuin ligt rondom een boerderij daterend uit 1620. In die tijd was het niet gebruikelijk een siertuin aan te leggen. Alle ruimte was bestemd voor het vee en de moestuin. Wij hebben beetje bij beetje wel kleine borders aangelegd met vaste planten en éénjarigen. Onze moestuin ligt nog op de oorspronkelijke plaats. In de boomgaard zie je oude en bijzondere fruitbomen waaronder in het voorjaar wilde narcissen bloeien. Kom maar kijken dan vertellen we nog meer.